vrijdag 6 mei 2011

Vet Verbranden Door Vaker Te Eten

Een belangrijke reden waarom veel mensen er niet in slagen om af te vallen is dat hun stofwisseling traag is. Als je een trage stofwisseling hebt, dan zijn je dieet én je beweging veel minder effectief. Hoe sneller je stofwisseling, hoe efficiënter je lichaam calorieën verbrandt. Als je van je overtollige vet af wilt komen dan zul je dus aandacht moeten besteden aan het versnellen van je stofwisseling.

Een van de meest effectieve manieren om je stofwisseling te versnellen is door vaker te eten. Het eten van vijf of zes kleinere maaltijden, om de drie uur, zal de beste resultaten geven. Waarom helpen meerdere kleine maaltijden om je stofwisseling te versnellen? Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Het verteren van voedsel kost je lichaam energie. Dit wordt ook wel he thermische effect van voedsel genoemd. Dit thermische effect bereikt zijn hoogtepunt ongeveer een uur nadat je gegeten hebt. Drie uur na de maaltijd vermindert dit effect omdat het voedsel dan grotendeels verteerd is. Door iedere drie uur een kleine maaltijd te nuttigen hou je dit thermogene effect en dus je stofwisseling op gang. Als je heel lang niets eet dan springt je lichaam in de overlevingsstand. Het gevolg hiervan is onder andere dat je stofwisseling vertraagt.
  • Je vermindert de kans op overeten. Door iedere drie uur een kleine maaltijd te eten heb je minder last van hongergevoel en heb je dus ook minder snel de neiging om ineens heel veel te eten. 
  • Bloedsuiker en insuline blijven op peil. Koolhydraten (suikers) die je eet worden omgezet tot glucose en opgenomen in het bloed. Deze glucose wordt vervolgens naar je cellen getransporteerd, waar het wordt gebruikt als energie of wordt opgeslagen als glycogeen voor later gebruik. Hiervoor wordt insuline aangemaakt. Hoe meer suikers je eet, hoe meer insuline er wordt aangemaakt. Als je in één keer teveel suiker eet dan zal er ineens heel veel insuline worden aangemaakt. Het suiker wordt hierdoor zeer snel uit het bloed verwijderd en zorgt dus voor een daling van je bloedsuikerspiegel. Het resultaat hiervan is dat je meteen weer behoefte hebt aan suiker. Door vaker kleinere porties te eten blijven je bloedsuiker en insuline niveau op peil.
  • Er wordt minder vet opgeslagen. Alle calorieën die je eet worden gebruikt door je lichaam als energie óf opgeslagen als reserve energievoorraad. Het teveel aan energie wordt eerst opgeslagen als glycogeen in je spieren en je lever. Wat er dan nog overblijft wordt opgeslagen als vet. Meerdere kleinere maaltijden zorgen ervoor dat je niet ineens teveel calorieën binnenkrijgt en dat er dus minder vet wordt aangemaakt.

De ideale portiegrootte 

Je weet nu dat het belangrijk is om vaker kleinere porties te eten, maar hoeveel moet je dan precies eten per maaltijd? Dit is vrij makkelijk uit te rekenen. De gemiddelde vrouw heeft per dag tussen de 1500 en de 1600 kilocalorieën (kcal) nodig. Voor de gemiddelde man ligt dit tussen de 2400 en de 2500. 

Als je uitgaat van vijf maaltijden per dag dan geldt dus voor vrouwen dat de ideale portiegrootte tussen 300 en 320 kcal ligt en voor mannen tussen 480 en 500 kcal. 

Voor de beste resultaten is het verstandig om al vroeg te ontbijten en om minimaal twee uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. 

De meeste mensen eten tijdens het avondeten veel te grote porties en slaan ontbijt (en soms zelfs de lunch) over. Door je portiegrootte kleiner te maken en vaker te eten zal je stofwisseling versnellen, zul je minder vet opslaan en zul je sneller vet verbranden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten