woensdag 27 april 2011

Vet Verbranden? Doelen Stellen!

Als je in de auto, trein of bus stapt, doe je dit dan zonder dat je weet waar je heen wilt? Meestal niet toch? Over het algemeen heb je van te voren een bepaalde bestemming in je hoofd. Het vreemde is dat veel mensen beginnen aan hun "afslank-reis" zonder enig idee te hebben waar ze precies heen willen.

Beginnen aan een programma om vet te verbranden zonder dat je voor jezelf duidelijke doelen hebt gesteld is hetzelfde als in de auto stappen zonder dat je weet waar je heen wilt. Het is dus belangrijk dat je duidelijke doelen formuleert met betrekking tot vet verbranden en afvallen.

Er zijn hele boeken geschreven over het stellen van doelen, maar hier volgen de belangrijkste richtlijnen die jou kunnen helpen om succesvol jouw doelen te formuleren.

Wees specifiek

Veel mensen beginnen aan een dieet of fitnessprogramma met het doel om "af te vallen" of "vet te verbranden". Dit is hetzelfde als in de auto stappen en in "zuidelijke richting" rijden. Je weet globaal welke kant je op wilt, maar je hebt nog steeds geen duidelijke bestemming.

Stel dus specifieke doelen. Hoeveel kilo wil je precies afvallen? Hoeveel vet wil je kwijtraken? Welk maat broek wil je passen?  Hoeveel centimeter van je buikomtrek wil je kwijt?

Stel duidelijk meetbare doelen

Doelen zijn pas meetbaar als je er een duidelijke waarde aan koppelt. "Ik wil afvallen" is niet duidelijk meetbaar. "Ik wil 10 kilo afvallen" is dat wel.

Het hele idee achter het stellen van doelen is dat je een duidelijk punt hebt om naartoe te werken. Als je doel niet meetbaar is dan wordt het moeilijk om te bepalen wanneer je het bereikt hebt.

Stel realistische doelen

Kun je 10 kilo afvallen in één week? Misschien wel, maar waarschijnlijk niet op een manier die ook nog eens gezond is voor je lichaam. Het is belangrijk om je doelen realistisch te houden. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je het vet dat over de jaren is ontstaan in een paar weken weer kwijt bent.

Een realistisch doel is om ongeveer 1 kilo per week af te vallen. Wat betreft vet verbranden is een realistisch doel ongeveer 0,5% lichaamsvet per week verbranden.

Stel hoofddoelen en subdoelen

Het hoofddoel is het ultieme eindresultaat. Als het gaat om vet verbranden en afvallen, dan is het hoofddoel het bereiken van jouw ideale lichaam. Het geeft precies aan hoeveel je wilt wegen en wat je ideale maten zijn.

Het hoofddoel is over het algemeen een lange termijn doel. Het kan opgedeeld worden in een aantal subdoelen. Je kunt maandelijkse doelen stellen, bijvoorbeeld iedere maand 4 kilo afvallen of 2% lichaamsvet verbranden.

Daarnaast kun je ook wekelijkse doelen en dagelijkse doelen stellen. Dagelijkse doelen zijn de gewoontes die je wilt ontwikkelen voor een gezondere levensstijl.

Schrijf je doelen op!

Zet je doelen op papier in de vorm van affirmaties. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik val iedere week één kilo af.
  • Iedere keer als ik zin heb in fris, pak ik water in plaats van cola.
  • Op (specifieke datum) pas ik weer in die broek.
Het opschrijven van je doelen zorgt ervoor dat je ze niet vergeet en dat ze meetbaar zijn. Zie het ook als een soort contract dat je met jezelf opstelt. 

Lees je doelen dagelijks

Iedere ochtend nadat je opstaat en iedere avond voordat je gaat slapen, pak je je lijst met doelen. Lees ieder doel dat op je lijst staat en stel je voor dat je deze doelen al bereikt hebt. Je kunt ze in gedachten uitspreken of hardop lezen. 

De kracht van affirmaties zit hem in de constante herhaling. Het heeft weinig zin om ze twee dagen te doen en daarna niet meer. Zeg ze echter een maand lang twee keer per dag tegen jezelf en je zult ervaren hoe krachtig ze kunnen werken.

Tot zover deze korte cursus in doelen stellen. Veel uiterst succesvolle mensen geven toe dat een groot deel van hun succes te danken is aan het stellen van duidelijke en meetbare doelen. Deze methode werkt! Als je precies weet waar je heen wilt dan wordt de reis daar naartoe een stuk makkelijker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten