donderdag 12 mei 2011

Vet Verbranden Door Minder Te Eten?

Als je op dagelijks meer calorieën eet dan je verbrandt, dan wordt het teveel opgeslagen als lichaamsvet. Als je minder calorieën eet dan je verbruikt, dan verbrandt je lichaamsvet. Klinkt logisch toch? Helaas gaat deze vlieger niet altijd op.

Als het zo simpel was, hoe verklaar je dan dat sommige mensen met overgewicht minder eten dan slanke mensen en toch geen grammetje verliezen? Hoe kan het dat sommige mensen die een heel streng dieet volgen   niet afvallen, zelfs als ze per dag 1000 kcal minder eten dan hun lichaam nodig heeft?

Als vet verbranden werkte volgens een strikt wiskundige formule, dan zou iedereen die minder calorieën binnenkreeg dan hij of zij verbruikte moeten afvallen. Helaas blijkt dit in de praktijk vaak niet zo te werken. Het menselijk lichaam is hier veel te slim en ingewikkeld voor.

De Overlevingsstand

Gedurende duizenden jaren evolutie heeft ons lichaam een systeem ontwikkeld dat ons gewicht reguleert. Als je jezelf verhongert, dan springt je lichaam al vrij snel in de overlevingsstand. Dit doet het door de stofwisseling aanzienlijk te vertragen en extra zuinig om te gaan met je energievoorraad.

Dit is de reden dat mensen wekenlang zonder voedsel kunnen leven, als ze maar genoeg water hebben. Vroeger was deze overlevingsstand heel nuttig. Het kon voorkomen dat mensen dagenlang niets te eten hadden. Als je wilt afvallen, dan werkt dit zelf-beschermende vermogen van je lichaam echter niet in je voordeel.

Verhonger jezelf niet!

Veel extreme diëten zijn gebaseerd op het drastisch beperken van de calorie inname gedurende een bepaalde periode. Wat je dus eigenlijk doet is jezelf verhongeren. Het misleidende is dat dit inderdaad kan leiden tot gewichtsverlies. Wat je verliest is echter voornamelijk vocht en spiermassa. Je lichaam schakelt immers al vrij snel over naar de overlevingsstand waardoor het heel zuinig omgaat met je reserve energievoorraad (je lichaamsvet).

Als je vet wilt verbranden dan werkt jezelf verhongeren dus averechts. Het is simpelweg niet mogelijk om permanent af te vallen door middel van een dieet dat gebasseerd is op jezelf verhongeren en dat je een paar weken volgt.

Toch hebben crash diëten een sterke aantrekkingskracht op veel mensen. Dit komt voornamelijk doordat men denkt dat zo'n dieet snelle resultaten oplevert. Helaas komen velen die zo'n dieet volgen erachter dat de kilo's die ze kwijt raken er net zo snel weer aankomen nadat ze gestopt zijn met het dieet.

Wat werkt wel?

Je hebt gezien dat jezelf verhongeren niet zo veel zin heeft als je vet wilt verbranden. De vraag is natuurlijk hoe je dan wel van dat overtollige vet afkomt. Het antwoord is dat je moet ophouden te denken in tijdelijke oplossingen. Tijdelijke oplossingen leiden niet tot blijvende resultaten.

Als je definitief van overtollig vet af wilt komen, dan is de enige manier om dit te bereiken door te stoppen met denken in korte termijn oplossingen. De manier om blijvend af te vallen is door nieuwe gewoontes te ontwikkelen op het gebied van voeding en beweging.

Een uitstekende methode die je hierbij kan helpen is het Gezonde Gewoontes programma van Jesse van der Velde. In dit programma leer je precies hoe je makkelijk de nieuwe levensstijl ontwikkelt die leidt naar een blijvend gezond en slank lichaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten